fbpx
Сьогодні
19:25 31 Тра 2024

У США уточнили "межі" дозволу ударів по рф: Зеленський прокоментував рішення американців

Україна може використовувати зброю Сполучених Штатів Америки для свого захисту та бити по російським угрупуванням поблизу кордону там, де це необхідно.

Про це розповів представник Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер, повідомляє Рубрика з посиланням на Голос Америки.

На питання журналіста, щодо того, чи дозвіл на удари по РФ стосується не лише захисту Харкова, а й інших регіонів – як Сумська область, представник Ради нацбезпеки США заявив, що Україна може захищатись, так, як це необхідно.

"Це поширюється на те, щоб українці могли захищатись. Так – через кордон проти атак російської федерації, які звідти надходять", – наголосив Карпентер.

Нагадаємо, державний секретар США Ентоні Блінкен сьогодні вперше підтвердив, що президент США Джо Байден дав Україні дозвіл на використання переданої американської зброї для ударів по Росії.

Повідомлялось, що ударів американською зброєю можна завдавати виключно в прикордонних з Харківською областю районах.

Білий дім наполягає, що його політика щодо заборони ударів більш глибоко на територію рф не змінилася. Україна все одно не зможе використовувати ракети ATACMS для атак об'єктів у російських регіонах, що не межують з Харківщиною.

Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції на третьому саміті Україна – Північна Європа зазначив:

"У нас був меседж від американської сторони. Рано вранці сьогодні я отримав це повідомлення від моїх військових. Я не можу розказати вам деталі про це", – сказав глава держави.

Він заявив, що рішення США щодо використання наданої зброї – це крок вперед, а для України можливість захистити жителів прикордонних територій.

"Я хочу побачити, що відбудеться на практиці. Але те, що бачу – це у будь-якому випадку є кроком вперед до цієї цілі, яку ми обговорювали раніше, щоб уможливити для нас захист наших людей, які живуть біля кордону", – зазначив Зеленський.

Зеленський в інтерв'ю Guardian додав, що хоче також дозвіл на використання британських ракет Storm Shadow на території росії. 

За його словами, попри заяви про протилежне, Лондон не дав «100% дозволу» на це. Можливо, Велика Британія чекала на рішення США, припустив президент України.

Що відомо про дозвіл на удари по території рф

Треба зазначити, що після розпочатого нового наступу російських військ у Харківській області, деякі європейські країни розпочали кампанію призову щодо послаблення обмежень використання переданої зброї Україною.

Які країни підтримали Київ щодо застосування західної зброї на території росії:

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: